Kultura v Řecku

Řekové jsou otevření, družní a bezprostřední lidé se srdcem na dlani. Někdy dokážou být až urputně pohostinní a jsou také výtečnými řečníky a obchodníky. Jejich temperament se často projevuje i v běžném hovoru, plném hlasitých slov a živé gestikulace. To, co by se nám mohlo zdát jako hádka, je často však jen poklidná diskuze. Při hovoru se také často svého protějšku dotýkají, neberte si to proto osobně, patří to k řecké povaze. Řecko patří mezi země s nejvyšším počtem uzavíraných sňatků a současně nejnižší rozvodovostí v Evropě.

Řecko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Dosud se zde očekává, že ženy budou udržovat rodinný krb, starat se o děti a rodiče a udržovat tradice. Často zde žijí velké rodiny pohromadě, což bývá zdrojem mnoha radostí i starostí. Řekové však své rodiny milují a především děti. Ty bývají vždy středem pozornosti, ať již jde o děti vlastní, či děti turistů, které jsou vždy a všude vítány.

A vítáni bývají i čeští turisté. Řekové si na nás cení především zájem o jejich zemi, kulturu, kuchyni, jazyk a tradice. Ubytovatelé si většinou chválí, že nepatříme mezi devastátory ubytovacích zařízení. Platíme za slušné, možná méně temperamentní a pořádkumilovné hosty. Obdivují naše sportovce i naše vzdělání. Co se tradičních řeckých zvyků týče, neodmyslitelnou součástí především mužského života, jsou návštěvy kafenionu. Podle názvu se jedná o kavárnu, ve skutečnosti je to však spíše hospůdka, kde místo dortíčku dostanete něco tvrdšího k pití. Pije se tu však jen tak mimochodem. Daleko více se diskutuje, hraje távli a karty.

Řecko

Ačkoliv ženy nemají do kafenionu vstup zakázán, jeho návštěvy jsou doménou mužů. V každém městě či malé vesnici najdeme také platía, náměstí, kde se zpravidla soustředí veškerý společenský život obyvatel. V létě se zde pořádají různé přehlídky a hudební či divadelní vystoupení. Většinou nechybí fontánka, trochu zeleně, lavičky, předzahrádky kafénií a kostel.

Důležitou součástí života Řeků je také siesta, ta je ve státní správě dokonce dána zákonem a to v letních měsících od 13:30 do 17:00 hod. Dodržují ji však často i soukromí podnikatelé. Není se také čemu divit. Především zaměstnanci cestovního ruchu pracují během horkého léta často dlouho do noci šest nebo sedm dní v týdnu a siesta je pro ně důležitým odpočinkem.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy do Řecka, letenky do Řecka i ubytování v Řecku.