Kultura ve Velké Británii

Velká Británie má velmi bohaté a rozmanité umělecké dědictví, velmi mnoho známých básníků, dramatiků, sochařů, malířů i filmařů. Země byla po celá staletí ovlivňována všem možnými rasami a kulturami, které všechny dohromady vytvořili zemi, kterou známe dnes. V každé zemi Spojeného království pomáhá rozvoji umění Rada pro umění (Anglická, Skotská, Velšská a Rada pro umění v Severním Irsku).

Velká Británie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V zemi je neuvěřitelně rozmanitá hudební scéna, které zahrnuje hudbu všech možných žánrů (od folku až po hip hop). Z nejznámějších britských kapel jmenujme například Beatles, Rolling Stones, Queen, Genesis, Oasis, Spice Girls, Prodigy, Robbie Williams.

Londýn je považován za světové hlavní město divadelnictví. Je zde největší počet představení a na představení chodí mnohem více lidí než kdekoliv jinde na světě. Jsou zde i velmi kvalitní herecké školy, například Royal Academy of Dramatic Art. Země je velmi vyhlášená svým specifickým smyslem pro humor. Je zde mnoho komediálních klubů. Velmi oblíbené jsou i anglické filmy mezi nejznámější a nejoblíbenější vůbec patří série o Jamesi Bondovi nebo o Harry Potterovi.

Země má bohatou literární tradici. Mezi nejznámější britské spisovatelky patří například Jane Austenová (Pýcha a předsudek), která dokonale dokázala vylíčit britskou společnost 18. a 19. století. Ke světové klasice také patří knihy sester Brontëových. Současnou nejslavnější britskou spisovatelkou je J. K. Rowlingová, autorka sedmidílné knižní série o kouzelnickém učni Harry Potterovi. Mezi nejznámější britské spisovatele a básníky pak patří Lewis Carrol (Alenka v říši divů), Geoffrey Chaucer (Povídky Cantenburské), Sir artur Conan Doyle (příběhy detektiva Sherlocka Holmese) a samozřejmě William Shakespeare (Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Hamlet), což je nejproslulejší dramatik všech dob. Jeho hry se hrají po celém světě a anglický jazyk obohatil několika novými slovy.