Jídlo ve Velké Británii

Anglická kuchyně znamená především vydatné snídaně, odpolední čaj, rychlé občerstvení a jídlo „do ruky“ (smažená ryba s hranolkami „fish and chips“, růzdné druhy sendvičů, cornwellské taštičky a další). Anglické snídaně jsou velmi vydatné zejména o víkendu. Přes týden se často jí jen toasty nebo cornflakes s mlékem či jogurtem. Pří víkendové snídaně se podává ovesná kaše „porridge“ s mlékem, po které následuje chod s vejci (s grilovanou klobásou, párky, šunkou, smaženými rajčaty, fazolemi nebo velmi oblíbenou slaninou). Následuje tradiční toast s máslem a s javorovým sirupem nebo s marmeládou (marmeládou se v Británii nazývá jen ta pomerančová, všechny ostatní příchutě jsou pak nazývaný džemem). Dalším chodem pak mohou být palačinky. Ke snídani se pije tradičně káva nebo čaj. Takovéto tradiční vydatné snídaně se dočkáte i ve většině hotelů a hostelů.

Velká Británie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Oběd bývá poměrně lehký. Většinou se servíruje mezi 12. až 14. hodinou. Nejčastějším obědem je tak toast se sýrem, rybou, kuřecím masem nebo salátem. Nejznámější britskou jídelní tradici představuje čaj o páté „teatime“. Podává se okolo 16. hodiny. Nejčastěji se jedná o čaj indický nebo cejlonský s mlékem a cukrem podle chuti. K tomu se většinou jí malé sendviče. Večeře je hlavním jídlem dne. Podává se mezi 19. a 20. hodinou. Skládá se z několika chodů: předkrm, hlavní chod, zákusek.

Velká Británie

Tradičním pitím je samozřejmě čaj, káva. Z alkoholických potom pivo a různé whisky a gin. Velmi oblíbené jsou pak různé koláče a pudinky. Pudinky se podávají teplé nebo studené.

Nejznámějším pudinkem je ten Vánoční (strouhanka, mléko, vajíčko, mandle, muškátový oříšek), nebo například skvrnitý pudink (rybíz a rozinky). Každý region má své speciality a odlišnosti, ale všude najdete pravý anglický rostbíf, zvěřinu, beraní maso a mnoho druhů ryb následované dezertem a to obvykle koláčky s džemem a smetanou nebo lívance. Velmi oblíbené je také curry koření.