Kultura na Krétě

Není dosud zcela známo, zda první obyvatelé přišli na Krétu z Afriky či Malé Asie. Co však víme jistě je skutečnost, že se díky nim stal tento hornatý ostrov domovem jedné z nejvyspělejších kultur své doby, která silně zasáhla do vývoje celé Evropy. Poloha ostrova na hranici mezi Evropou, Afrikou a Asií, která mu dávala možnost nebývalého kulturního rozkvětu, však přinášela i své stinné stránky v podobě četných bojů. Kréta, během svého vývoje vystřídala mnoho vládců. Byli zde Římané, Benátčané, Arabové i Turci a každý z nich nechal nesmazatelnou stopu v historii ostrova.

Kréta

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Snad díky častým bojům o svou zemi se z Kréťanů stali hrdí obyvatelé vyvěšující vlajky na své domy a s neutuchajícím elánem tancující za zvuků tradiční řecké hudby. I zde, stejně jako v celém Řecku, najdete lidi pohostinné, temperamentní a silně věřící. Více jak 90 % zdejšího obyvatelstva se hlásí k ortodoxnímu křesťanství. To by měli brát v potaz především turisté, chystající se navštívit některý z četných klášterů. Podle víry tam není dovolen vstup s odkrytými rameny či koleny, ženy navíc nesmějí mít kalhoty, pouze dlouhé sukně. Vzhledem k množství přicházejících turistů, již však na většině těchto míst nebývá problém si u pokladny zapůjčit velký šátek a přehodit si jej přes ramena či zavázat kolem boků.

A stejně jako ostatní Řekové, ani Kréťané nikam nespěchají. Čas v Řecku není ničím důležitým a všichni se tu řídí heslem: sigá – sigá, tedy pomalu – pomalu. Pro turisty, přijíždějící sem z z jiných koutů světa, je tento přístup poněkud zarážející, nebývá však problém si na něj zvyknout.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy na Krétu, letenky na Krétu i ubytování na Krétě.