Kultura v Athénách

Athény jsou kolébkou světové kultury. Město je doslova plné muzeí a galerií. Nachází se zde na 148 divadelních scén. V době zrodu demokracie se v Athénách do kultury vměšoval vliv západní civilizace a v době turecké nadvlády kulturu ovlivnila zase Byzantská civilizace. Moderní Athény se zrodili v roce 1834.

Athény

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Muzea


Národní archeologické muzeum: je hlavním řeckým muzeem, budova byla kompletně rekonstruována v roce 2004 a dnes nabízí ty nejvzácnější artefakty nalezené na území Řecka, nejznámějšími artefakty je pohřební maska krále Agamemnóna a bronzová socha Poseidona.

New Acropolis Museum of Acropolis: nachází se na jihozápadním svahu Akropole, muzeum je zaměřené přímo a jen na zkoumání Athénské Akropole, najdete zde na 4000 objektů, budova je postavena přímo na rozsáhlém archeologickém nalezišti a místo klasický podlah jsou zde na hodně místech průhledná skla, takže návštěvníci chodí přímo nad výkopy, v muzeu se nachází také amfiteátr a virtuální divadlo.

Benaki museum a Goulandris museum of Cycladic Art: muzea, která nabízí ke shlédnutí dvě z nejlepších soukromých sbírek v zemi, nachází se ve čtvrti Kolonaki, ve středních Athénách.

Agora museum: exponáty přímo souvisí s funkcí athénské demokracie, nabízí sbírku, která odhaluje obchodní život města – mince ze 6 stol. př.nl., je zde také velká sbírka vybavení domácností a jimi velmi ceněného zboží (většinou nalezených ve studnách, hrobkách nebo svatyních), např: zlaté náušnice (850 př.nl.), terakotové boty (900 př.nl), nebo byzantské a osmanské keramické předměty (10. – 17. Století).

Athény

Technopolis: rozkládá se na 30 hektarové ploše a je jedním z nejzajímavějších průmyslových muzeí v Evropě. Nachází se ve staré Athénské plynové elektrárně, která byla známá jako Gazi. Technopolis je univerzální kulturní centrum, které hostí i různé akce. Komplex se skládá z osmi budov, které nesou názvy slavných řeckých básníků.

Galerie


Nachází se zde velké množství malých soukromých galerií a to jak v centru města tak i v okolních oblastech, v posledních letech se zavádí „bar-galerie“ kde si můžete při návštěvě výstavy dát drink nebo kávu.

Největší galerií je ale Národní galerie, která je věnována řeckému a evropskému umění, datujícím se od 14. do 20. Století. Galerie se nachází na Vassiilissis Sofias Avenue a je dostupná ze stanice metra Evangelismos. Výstavy jsou zaměřené především na post-byzantské řecké umění. Velmi významná je sbírka obrazů z období Renesance. Galerie má několik poboček, například ve Spartě a na Korfu. Za posledních 14 let jí navštívilo přibližně 4 miliony lidí.

Divadla


Herodes Atticus theatre: toto kamenné divadlo se nachází na jižním svahu Akropole. Původně bylo určeno pro 5000 lidí. Vystupoval zde například i Elton John nebo Andrea Bocelli. Každým rokem (od května do října) hostí Athénský festival.

Athény

Athens concert hall (Megaro Moussikis): byl otevřen v roce 1991 a dnes má již čtyři koncertní sály. Budova je ideální zejména pro operní představení. Christos Lambrakis Hall má kapacitu 1961 lidí a je využíván zejména pro koncerty a recitály, jsou zde také největší varhany v Řecku. Dimitri Mitropoulos Hall ma kapacitu 494 lidí a je využívána pro komorní a taneční představení. Alexandra Trianti Hall má kapacitu 1750 lidí a používá se pro balet a další hudební vystoupení. Poslední sál zvaný Nikos Skalkottas Hall slouží pro menší koncerty a konference.

Kluby


Athény jsou známé svým rušným nočním životem, party se zde konají téměř každý večer v týdnu. Obecně platí, že na večeři do městských restaurací se chodí až kolem desáté hodiny večer a do klubů až po půlnoci.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy do Athén, letenky do Athén i ubytování v Athénách.