Kultura na Santorini

Co se tradičních řeckých zvyků týče, neodmyslitelnou součástí především mužského života, jsou návštěvy kafenionu. Podle názvu se jedná o kavárnu, ve skutečnosti je to však spíše hospůdka, kde místo dortíčku dostanete něco tvrdšího k pití. Pije se tu však jen tak mimochodem. Daleko více se diskutuje, hraje távli a karty. Ačkoliv ženy nemají do kafenionu vstup zakázán, jeho návštěvy jsou doménou mužů.

Santorini

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V každém městě či malé vesnici najdeme také platía, náměstí, kde se zpravidla soustředí veškerý společenský život obyvatel. V létě se zde pořádají různé přehlídky a hudební či divadelní vystoupení. Většinou nechybí fontánka, trochu zeleně, lavičky, předzahrádky kafénií a kostel.

Důležitou součástí života Řeků je také siesta, ta je ve státní správě dokonce dána zákonem a to v letních měsících od 13:30 do 17:00 hod. Dodržují ji však často i soukromí podnikatelé. Není se také čemu divit. Především zaměstnanci cestovního ruchu pracují během horkého léta často dlouho do noci šest nebo sedm dní v týdnu a siesta je pro ně důležitým odpočinkem.

Řecko patří mezi země s nejvyšším počtem uzavíraných sňatků a současně nejnižší rozvodovostí v Evropě. Dosud se zde očekává, že ženy budou udržovat rodinný krb, starat se o děti a rodiče a udržovat tradice. Často zde žijí velké rodiny pohromadě, což bývá zdrojem mnoha radostí i starostí. Řekové však své rodiny milují a především děti. Ty bývají vždy středem pozornosti, ať již jde o děti vlastní, či děti turistů, které jsou vždy a všude vítány.

A vítáni bývají i čeští turisté. Řekové si na nás cení především zájem o jejich zemi, kulturu, kuchyni, jazyk a tradice. Ubytovatelé si většinou chválí, že nepatříme mezi devastátory ubytovacích zařízení. Platíme za slušné, možná méně temperamentní a pořádkumilovné hosty. Obdivují naše sportovce i naše vzdělání.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější , letenky na Santorini i ubytování na Santorini.