Kultura na Samosu

Jelikož byl Samos rodištěm slavného matematika Pythágora, nikoho nepřekvapí, že i dnes tu najdeme spoustu připomínek jeho doby. Tím nejzajímavějším, jsou asi Pythagorovy poháry, které se zde vyrábí dodnes. Jsou to krásně zdobené a velmi zvláštní nádoby. Ta nejznámější se nazývá maskara bartak a je, jak jinak, plná matematiky. Pokud se z tohoto poháru chcete napít, musíte nejprve zjistit, které z četných otvorů je potřeba zacpat prsty tak, abyste se nepolili. Dalším Pythagorovým pohárem je dikaia koupa neboli spravedlivý pohár.

Samos

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Pomocí něj učil Pythagoras své žáky spravedlnosti a střídmosti, a také, že se chamtivost nevyplácí. V poháru je totiž riska, po kterou je možné jej naplnit. Kdo by si chtěl ale nalít více, tomu se otevře otvor ve dně nádoby a o vše přijde. Jen střídmý člověk tedy žízeň uhasí.

Kdo by dal přednost poznávání tradičních řeckých slavností, může se zúčastnit některého z církevních svátků, které jsou zde vždy velkou událostí. Většina místních obyvatel se hlásí k ortodoxnímu křesťanství, takže největší oslavy připadají tradičně na Velikonoce. Ani během sezóny však není o svátky nouze. Slaví se na počest jednotlivých svatých v místních kostelech.

Oblíbené je uctění památky proroka Eliáše, které se slaví 20. července ve vesnici Manolates. Ženy zde každoročně vaří polévku ze pšenice, masa a cibule. Jídlo pak požehná pop a je rozděleno mezi návštěvníky. Součástí oslav je i speciální obřad a jarmark.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější , letenky na Samos i ubytování na Samosu.