Kultura na Rhodosu

Naskytne-li se vám možnost zúčastnit se nějaké oslavy na ostrově Rhodos, určitě neváhejte. Řekové oslavy milují a vždy si je řádně vychutnají. Křtiny či svatby vyvolávají tradičně veliké oslavy s mnoha zajímavými historickými tradicemi. Účast na nich bývá však pro turisty spíše dílem šťastné náhody. Co si však lze naplánovat a jistě stojí za zhlédnutí, bývají oslavy četných církevních svátků. Ty začínají zpravidla v předvečer samotného svátku a někdy pokračují i následující den. Tradičně bývá v den samotného svátku také sloužena mše.

Rhodos

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Velká část Řeků se hlásí k ortodoxnímu křesťanství, proto nikoho nepřekvapí, že největší oslavy se týkají především Velikonoc. O 50 dní později se podle ortodoxního kalendáře slaví Svatodušní svátky. Poslední květnovou neděli lze v Rhodosu zavítat na květinové slavnosti a 15. červen tradičně patří oslavám Agios Amos ve Falakiri.

Předposlední den měsíce června se ve městech Lindos a Pavlos pořádají oslavy na počest svatého Petra. 15. srpen je ve městech Kremasti a Embona provázen oslavami Nanebevzetí Panny Marie, který je po Velikonocích druhým nejdůležitějším svátkem. V Emboně je také možné na přelomu srpna a září navštívit velké slavnosti vína. 8. září se slaví narození Panny Marie v klášterech Moni, Tsambika a Moni Skiadi. Velkým svátkem, který se slaví v celém Řecku, je také 28. říjen, neboli „den ochi“. Místní obyvatelé si tak připomínají den, kdy diktátor Metaxas řekl ochi (v řečtině ne) Mussolinimu, který chtěl povolení k umístění italských vojsk do Řecka. I přes Metaxasův nesouhlas, však o dva dny později Italové do Řecka napochodovali.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější , letenky na Rhodos i ubytování na Rhodosu.