Kultura na Slovensku

Na Slovensku se narodilo plno významných umělců a nachází se zde také plno mimořádných architektonických památek. Stojí tu zajímavé církevní stavby, mohutné středověké pevnosti, honosné zámky a paláce. Je zde také plno muzeí, galerií a skanzenů.

Mezi známé slovenské literární autory patří například Ľudovít Štúr, Ján Kalinčiak, František Švantner, Janko Kráľ, Pavel Vilikovský nebo Samo Chalupka. Současné výtvarné umění je povětšinou dílem absolventů bratislavské Vysokej školy výtvarných umení.

Slovensko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Jedním z nejslavnějších slovenských hudebních skladatelů byl Alexander Moyzes nebo Eugen Suchoň. Slovenské národní divadlo v Bratislavě bylo postaveno v roce 1920. V posledních letech se zde začínají rozvíjet nezávislé divadelní soubory. Mezi nejvýznamnější divadelní festivali patří mezinárodní festival Divadelní Nitra, který se koná koncem září. Zajímavý je také středoevropský loutkařský festival Bábkarská Bystrica. Co se týče tanečních festivalů, tak velmi oblíbený je festival Bratislava v pohybe.

Mezi nejzajímavější slovenská muzea patří Přírodovědné muzeum v Bratislavě, které je největší svého zaměření v celé zemi. Rozsahem a výjimečností svých sbírek se řadí mezi významná evropská muzea. Základní vstupné je zde 3,50€. Zajímavé je také muzeum slovanské vesnice, což je největší národopisná expozice v přírodě na Slovensku. Expozice ukazují obraz tradičního bydlení a způsobu života obyvatel v období druhé poloviny devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Základní vstupné zde činí 2€. Jedním z nejzajímavějších skanzenů je Ľubovnianský skanzen, který prezentuje soubor staveb lidové architektury, které byly do areálu přemístěny z horního Spíše a Šariše. Dominantu expozice tvoří řeckokatolický kostelík z roku 1833. Tento skanzen je zpřístupněn také pro nevidící a slabozraké návštěvníky. Z galerií jsou nejzajímavější například Východoslovenská galerie v Košicích, Tatranská galerie v Popradu nebo Středoslovenská galerie v Banské Bystrici.