SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!
Tradičními surovinami jsou chléb, brambory, zelí, hrách, fazole, mléko a mléčné výrobky, vejce, skopové, jehněčí, vepřové a drůbeží maso. Mezi nejpoužívanější koření patří paprika, majoránka, kmín nebo česnek.
Tradiční slovenské restaurace, takzvané koliby, nabízejí například: čerstvé nebo uzené ovčí sýry, slaninu, brynzu (to je měkký, míšený a solený ovčí sýr, na Slovensku se začala vyrábět asi v patnáctém století, v 18. století pak vznikly první manufaktury, existují čtyři druhy brynzy: Liptovská, Letní, Jasienka, Zimní), žinčicu, brambory a zelí, bramborové šišky, brynzové halušky nebo prívarky (omáčky, ke kterým se podává jen pečivo – chléb).
Na jihu země se konzumuje hodně zeleniny a zeleninových jídel, na severu (hodně se zde chová skot) zase ovčí sýry a skopové maso.
V zemi je hodně populární pivo a slovenská piva jsou také velmi dobrá. Neodmyslitelným slovenským nápojem je také borovička a pravá slivovice. Mezi nealkoholickými nápoji pak vládne káva, čaj a limonády.