Jídlo na Slovensku

Slovenská kuchyně se může pochlubit vynikajícími pokrmy, které jsou vlastní jen a jen jí. Patří sem hlavně slavné brynzové halušky (noky z bramborového těsta). Na Slovenskou kuchyni měli vliv samozřejmě i jiné země, prolínají se zde české, rakouské, německé a maďarské vlivy. Většina typických slovenských jídel vznikla v období nedostatku a bídy a základ stravy tak po staletí tvořila zejména bezmasá jídla. Slovenská kuchyně se, spolu s tou českou, řadí mezi nejméně zdravé.

Slovensko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Tradičními surovinami jsou chléb, brambory, zelí, hrách, fazole, mléko a mléčné výrobky, vejce, skopové, jehněčí, vepřové a drůbeží maso. Mezi nejpoužívanější koření patří paprika, majoránka, kmín nebo česnek.

Tradiční slovenské restaurace, takzvané koliby, nabízejí například: čerstvé nebo uzené ovčí sýry, slaninu, brynzu (to je měkký, míšený a solený ovčí sýr, na Slovensku se začala vyrábět asi v patnáctém století, v 18. století pak vznikly první manufaktury, existují čtyři druhy brynzy: Liptovská, Letní, Jasienka, Zimní), žinčicu, brambory a zelí, bramborové šišky, brynzové halušky nebo prívarky (omáčky, ke kterým se podává jen pečivo – chléb).

Slovensko

Na jihu země se konzumuje hodně zeleniny a zeleninových jídel, na severu (hodně se zde chová skot) zase ovčí sýry a skopové maso.

V zemi je hodně populární pivo a slovenská piva jsou také velmi dobrá. Neodmyslitelným slovenským nápojem je také borovička a pravá slivovice. Mezi nealkoholickými nápoji pak vládne káva, čaj a limonády.