Kultura na Maltě

Malta je vyhledávaná kvůli svým jemným řemeslům – zejména ručně dělaným krajkám, ručně tkaným látkám a stříbrným filigránským pracím. Výroba krajek sem pravděpodobně pronikla s příchodem rytířů v 16. století. Byla to tradiční úloha vesnických žen – zejména na ostrově Gozo, a i když se řemesel postupně vyvinul průmysl, pořád můžete vidět ženy, jak sedí na schodech před domem a háčkují krajkové ubrusy.

Malta

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Umění výroby stříbrných filigránských prací přišlo pravděpodobně na ostrov v 17. století přes Sicílii, která tehdy byla pod silným španělským vlivem. Maltští stříbrotepci stále vyrábějí nádherné filigránské práce tradičními metodami, ale ve velkých množstvích, aby uspokojili poptávku turistů. Mezi ostatní rukodělná řemesla patří tkaní, pletení a foukání skla, které zvláště prosperují a vyvážejí se do celého světa.

Na Maltě převažuje středozemská kultura, ale je tu i pár známek britských vlivů. Katolická církev je strážcem národních tradic, vesnicím dominují obrovské katolické kláštery. I když její vliv slábne, katolická víra představuje v denním životě většiny lidí velkou roli. Rozvod a potrat jsou nezákonné, legalizace rozvodů je značně diskutovaným tématem.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy na Maltu, letenky na Maltu i ubytování na Maltě.