Kultura v Maďarsku

Maďarská kultura je v mnoha směrech naprosto odlišná od české, na druhou stranu je ale také v mnoha věcech stejná. Zejména v některých, které pochází z dob Rakouska-Uherska. Uhersko bylo v minulých staletích v jihovýchodní Evropě skutečnou velmocí a jeho panovníci ovlivňovali kulturu, architekturu i celé dějiny. Uhersko mělo vliv nejen na kulturu maďarskou, ale také rumunskou, slovenskou či srbskou. V současné době je centrem kulturního dění Budapešť, v minulosti však nejdůležitějším městem celé říše byla Ostřihom. Kulturními centry jsou i města Debrecín, jenž má velkou roli v náboženství v celém Maďarsku nebo Pécs.

Maďarsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Kulturu v Maďarsku lze rozdělit na několik skupin. První představuje oblast severní části země, zejména sem řadíme župu Borsod-Abaúj-Zemplén nebo Heves. Tradicí je zde pěstování vína, právě odsud pochází známý Tokaj. Druhou skupinou je část jihovýchodního Maďarska, zejména oblast tzv. puszty. I v dnešní době zde převažuje zemědělství a chov dobytka. Právě zde patří k místní kultuře i taková jídla jako je pravý maďarský guláš nebo debrecínka. Kulturní skupinou jsou také Maďaři obývající Sedmihradsko.

Velmi významnou roli hraje v maďarské kultuře literatura. V době, kdy i v českých zemích vládla němčina, se tamní inteligence rozhodla, že maďarštinu zachová a oprostí Uhersko od německé kulturní i jazykové nadvlády. V počátku nebyl úspěch nijak velký, ale postupně se centrem odpůrců němčiny staly Košice, kde vzniklo maďarské divadlo.

Vrcholem maďarské literatury bylo 18. století. V hudbě má své zastoupení například Ferenc Liszt. V dnešní době jsou v zemi populární rockové skupiny jako Illes, Metró nebo Omega. Kulturním centrem však jednoznačně je právě metropole – Budapešť. Zde najdete nejvíce muzeí, galerií, divadel a koná se zde také mnoho festivalů a různých kulturních událostí. Budapešť je město vyhledávané turisty a jako takové se také přizpůsobila se svou nabídkou.