Jídlo v Maďarsku

Když přijedete do Maďarska, rozhodně stojí za to ochutnat zdejší jídlo. Maďarská kuchyně patří k nejvyhlášenějším a jde o pikantní zážitek, který byste si určitě neměli nechat ujít, zvláště pokud jste gurmáni. Mezi nejznámější maďarská jídla patří guláše, perkelty, čabajka, paprikáš, tokáň nebo rybářská polévka halászlé. Nedílnou součástí maďarské kuchyně je paprika, kterou Maďaři přidávají snad všude. Bez ní byste gulášovou polévku, perkelty, paprikáš a další jídla těžko v jídelníčku našli. Důležitá je také cibule a sádlo, které dodávají maďarským jídlům jejich typickou hutnou chuť.

Maďarsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Maďaři při vaření nejvíce používají maso vepřové a hovězí, snědí také velké množství skopového, které kupříkladu u nás není tak rozšířené. Jako přílohu nejčastěji dostanete nudle a halušky. Ze zeleniny v jídlech kromě červené papriky často najdete I zelené papriky nebo rajčata. Coby zeleninovou přílohu dostanete nejčastěji okurky.

Za ochutnání stojí i zdejší polévky, například fazolová s uzeninou, slepičí vývar s nudlemi jsou vynikající. Doporučuji ochutnat i sladké polévky, například višňová se smetanou je vynikající. Polévky jsou často velmi vydatné, proto se můžete setkat s tím, že se už po nich podává moučník. Nejznámější je štrúdl s tvarohem, višněmi nebo mákem, koláče, langoše a palačinky, které jsou velmi oblíbené. Pokud byste chtěli ochutnávat nápoje, rozhodně si dejte místní pravé maďarské víno tokajské.