Kultura v Itálii

Itálie měla a má obrovský přínos ke kulturnímu a historickému dědictví v Evropě. Je domovem největšího počtu památek zapsaných v seznamu UNESCO. Má velmi bohaté sbírky světového umění a literatury ze všech různých období lidské historie. Země má široký kulturní vliv po celém světě a to také proto, že mnoho Italů emigrovalo do jiných zemí. Odhaduje se, že se v zemi nachází na 100 000 památek všeho druhu (muzea, paláce, budovy, sochy, kostely, galerie, domy, kašny, archeologické pozůstatky atd.).

Itálie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Italská architektura je velmi různorodá, nelze jí jednoduše klasifikovat podle doby nebo regionů. Můžeme zde nalézt stavby byzantské (kostel sv. Marka Basilica v Benátkách), gotické (bazilika San Petronio v Bologni), románské (šikmá věž v Pise), renesanční (kostel San Lorenzo ve Florencii), barokní (kostel San Giorgio na Sicílii), rokokové (lovecký zámeček Stupinigi), neoklasické (chrám Canova v Possagno) i secesní. Co se týče výtvarného umění, kdo by neznal Leonarda da Vinci a jeho Poslední večeři, nebo obraz Mona Lisa? Dalšími významnými italskými umělci byli: Michelangelo, Donatello, Botticelli, Caravaggio, Bernini atd. Mezi velké italské básníky patří zejména Dante Alighieri, jehož Božská komedie je považována za přední středověké, evropské literární dílo. Dalšími významnými literárními postavami jsou: Giovanni Boccacio, Giacomo Leopardi nebo Alessandro Manzoni. Ze známých filozofů můžeme zmínit Niccolo Machiavelliho nebo Giordana Bruna. Nejznámější italští skladatelé: Vivaldi, Paganini, Verdi.

V Itálii je velké množství operních domů, např. La Scala v Miláně, San Carlo v Neapoli. Velmi známý je také Luciano Pavarotti, který se stal jedním z nejslavnějších tenorů všech dob. V této zemi se také narodil jeden z otců moderní vědy – Galileo Galilei (fyzik, matematik, astronom). Země má dlouho sportovní tradici. Nejpopulárnějším sportem je zde samozřejmě fotbal, po něm následuje basketbal a volejbal.

Italská móda je považována za jednu z nejvýznamnějších na světě (spolu s francouzskou, americkou, britskou a japonskou). Mezi hlavní města módy patří Miláno, Florencie, Řím, Neapol, Turín, Benátky, Bologna nebo Janov. V roce 2009 Miláno předstihlo i taková města jako New York a Londýn a stalo se hlavním světovým městem módy. Nejznámějšími italskými módními značkami jsou: Gucci, Prada, Versace, Valentino, Armani, Dolce & Gabbana, Max Mara atd. Časopis Vogle Italie je považován za nejvýznamnější a nejprestižnější módní časopis na světě.