Jídlo v Itálii

Italská kuchyně patří celosvětově mezi ty nejoblíbenější. Vyvinula se už někdy 4. století před naším letopočtem. Významně se poté pozměnila s objevem nového světa, kdy byli najednou dostupné nové druhy zeleniny (brambory, rajčata, papriky, kukuřice). Obecně je považována za na přípravu nenáročnou, pestrou a také víceméně zdravou kuchyni. Mezi nejslavnější italské pokrmy patří všelijaké druhy těstovin (na 400 druhů, spousty různých tvarů, velikostí, na těstoviny se většinou přidávají různé druhy omáček), špagety, pizza, různé druhy salátů nebo lasagne. Italové jsou mistři v přípravě ryb a plodů moře, se kterými se zde setkáte ve formě předkrmů, v těstovinách i v roli hlavního jídla.

Itálie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Hlavními součástmi kuchyně jsou sýr a víno, nesmí chybět ani káva expresso. Nejdůležitějšími přísadami jsou: těstoviny (penne, fusili, ravioli, tortelliny, tagliatelle...), zelenina (hlavně rajčata), obilí, ryby, vepřové maso, různé druhy sýrů, ovoce, bazalka, ořechy, olivový olej, šunka, různé druhy salámů, lanýže, artyčoky, feferonky, zelené nebo černé olivy atd.

Italové snídají většinou jen velmi málo, většinou si dají jenom kávu, popřípadě horkou čokoládu a croissant. Tradiční Italský oběd je obvykle podáván ve třech nebo čtyřech chodech (předkrm, první chod, hlavní jídlo, dezert). Večeře bývá podstatně jednodušší než oběd a podává se nejdříve v 19:30. Jídlo je považováno za nejlepší způsob jak trávit čas s rodinou a přáteli. Někdy může takový oběd nebo večeře trvat i hodiny. K pití před jídlem se tradičně podává Cinzano nebo Martini. Můžete si dát, ale cokoliv vás napadne. Po jídle je zase tradičním nápojem káva expresso.

Itálie

Italské sýry: parmazán (nejvíce se používá nastrouhaný na těstoviny), mascarpone (používá se např. do cukrářských krémů – Tiramisu), ricotta (dvakrát vařený sýr z ovčího nebo kravského mléka), mozzarella (sýr z buvolího nebo kravského mléka uchovávaný ve zvláštním nálevu), gorgonzola (tučný, plísňový sýr velmi výrazné chuti).