Kultura v Rumunsku

Rumunsko je svou kulturou unikátní, což je dáno jak geografickými tak historickými podmínkami. Stýká se zde totiž Evropa východní, západní a Balkán, což tvoří jedinečný mix, který nikde jinde nenajdeme. Na řadě míst se navíc setkáme i s pozůstatky z období římského. Z historického hlediska se zde vystřídali Dákové, Římané, Slované, Maďaři, Osmani i Němci.

Rumunsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Moderní rumunská kultura se objevila a vyvíjela zhruba v posledních 250 letech a silně ji ovlivňovala západní Evropa, hlavně Francie a Německo. Od 18. století se Francie stala jakýmsi centrem vzdělanosti rumunské šlechty, francouzština se poté stala i jakýmsi druhým jazykem v zemi. Později zase zdejší intelektuálové studovali v Berlíně, německý vliv byl cítit zejména v humanitních oborech.

Pokud chcete obdivovat architekturu a její dva, zcela odlišné, póly zdejšího stavitelství, určitě se vydejte do dvou oblastí – na venkov a do Bukurešti.

Hlavní město Rumunska je nazýváno Paříží východu a to ne zcela oprávněně. Nádherné architektonické skvosty si rozhodně nenechte ujít, přelidněné a jinak celkem šedivé město vás však zřejmě příliš nenadchne. Stejně tak však i můžete ocenit rumunský venkov. Zejména v horách jako je například Fagaraś, můžete obdivovat lidovou architekturu a zvyklosti, jaké mají lidé už po několik století stejné. Za návštěvu rozhodně stojí i Banát, kde najdete několik českých vesnic.