Kultura v Turecku

Turecko leží na pomyslné hranici mezi Evropou a Asií. I to se projevuje na místní kultuře. Volnomyšlenkářství se tu odjakživa pře s ortodoxně smýšlející populací. Muslimství tu bojuje se starým evropským křesťanstvím. Pravdou ovšem zůstává, že dodnes tu má muslimská víra značnou převahu.

Turecko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V Turecku mnoho lidí ctí veškerá pravidla Islámu. Ale dnes již mladí lidé příkazy neberou tak ortodoxně a tak zahalené ženy od hlavy až k patě patří v Turecku spíše k obrazům z minulosti. Přístup je tu relativně benevolentní. Záleží ale také na tom, v které oblasti se nacházíte. Čím je to více na východ, tím se pravidla berou přísněji.

Ve spoustě obchodů je možné koupit takzvanou subhu. Je to šňůrka korálků, kterou muslimové nosí při sobě a modlí se podle ní. Je to obdoba křesťanského růžence. Ačkoliv je víra v zemi docela benevolentní, existují pravidla, která se prostě neporušují. Etika chování v mešitě je velmi důležitá. Do mešity je povolen vstup pouze bez bot, ženy by měly být zahaleny. I muži by měli mít dlouhé kalhoty.

Pokud si například žena zapomene šátek na zahalení, je možné si ho zde i vypůjčit. V době modliteb se nesmí fotit, je vhodné pouze tiše stát vzadu a tiše nasávat atmosféru.

Dodnes existují v Turecku města, kde musí být ženy bez výjimky zahaleny. Je dobré se o pravidlech v oblasti vždy informovat. Turecko je typické svou všudypřítomnou hudbou. Stará Turecká hudba doprovázena břišní tanečnicí je opravdový kulturní zážitek.

Raritou Turecka je hudba ney doprovázená tancem Dervišů. Ti se pomocí tance dostávají až do extáze. Ney je název pro místní originální flétnu. Říká se, že její zvuk zní jako pláč dítěte.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy do Turecka, letenky do Turecka i ubytování v Turecku.