Jídlo v Turecku

Turecká kuchyně je velmi různorodá. Nalezneme tu část umění z Asie, středomoří, blízkého východy a i Balkánu. Turecko je rozlehlá země a tak v různých místech naleznete různé speciality. Severní oblast Turecka je známá kuchyní plnou obilovin, ančoviček. Na jihu a východě je zase oblíbený tradiční kebab. Přímořské oblasti jsou specialisti v přípravě ryb, mořských plodů a čerstvé zeleniny jako přílohy.

Turecko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V turistických oblastech se kuchyně přizpůsobují i chutím zákazníků. Turecká kuchyně je totiž dost výrazná a tak místní podniky velmi často nabízejí evropská jídla, na která jsou turisti zvyklí. Pokud turisté chtějí ochutnat pravou místní kuchyni, tak je vhodné vybrat restauraci, kam chodí spíše místní. U pobřeží takové podniky bývají spíše raritou, ale čím dále se od pobřeží dostanete, tím se zvyšuje šance na ochutnání pravého tureckého jídla.

Národním tureckým jídlem je kebab. V Turecku se dělá z různých druhů masa. Výjimkou není ani rybí kebab. Ani příprava není v celé zemi jednotná. Každé místo má svojí specialitu a postup jak kebab vytvořit. Příloha ke kebabu se podává chléb a zelenina, bramboráky anebo klidně i jogurt.

Další jídlem s kterým se jen tak někde nesetkáte, je masový pokrm, který se nazývá kofty. Jsou to masové koule, jejichž servírování je opět různorodé. Podávají se jak s omáčkou a paprikami, tak s rýží nebo i jen jako rychlé občerstvení. Obecně se ale dá říci, že je to poněkud ostřejší jídlo.

V Turecku jsou také velmi důležité předkrmy. Velmi často se podávají sýry, pečivo, ovoce, plody moře, kousky masa a mnohé další. Turci vám jako předkrm přinesou prostě, co dům dá. Oblíbeným nápojem v Turecku je čaj. Ten se tu podává téměř všude. Paradoxně káva, včetně tzv. Turecké kávy, se tu moc nepodává. Turci obecně moc kávu nepijí.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy do Turecka, letenky do Turecka i ubytování v Turecku.