Kultura ve Francii

Francie a zejména Paříž hraje velmi důležitou roli jako centrum vysoké kultury a dekorativního umění už od sedmnáctého století. Od konce devatenáctého století hraje země také důležitou roli ve filmu, kuchyni a v módě. Každá oblast země má specifické kulturní a jazykové tradice v módě, v kuchyni, ve volnočasových aktivitách, průmyslu i v rodinné kultuře.

Francie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Francouzským národním sportem je bezesporu fotbal, dále se velmi sleduje rugby, cyklistika, tenis, házená, basketbal a plachtění. Francie každoročně pořádá slavný cyklistický závod Tour de France a tenisový Grand Slam. Sport je velmi podporovaný a to i na školách, místní sportovní kluby dostávají finanční podporu od vlády. Dalšími oblíbenými sporty jsou: pétanque, lyžování, parkour, stolní fotbal a další. Francouzi několikrát pořádali olympijské hry: letní v letech 1900 a 1924 v Paříži a zimní v r. 1924 v Chamonix, 1968 v Grenoble a 1992 v Albertville.

Francie je jednou z předních módních zemí. Paříž je centrem významných módních přehlídek. Některé z největších světových módních domů mají sídlo ve Francii, např. Chanel, Yves Saint Laurent nebo Christian Dior. První luxusní módní zboží se do Francie dostalo za vlády Ludvíka XIV.

Francouzské umění začalo rozkvétat před 1200 lety, v době Karla Velikého. Známými francouzskými malíři jsou: Géricault, Delacroix, Courbet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir. Do Francie přišel malovat také španěl Pablo Picasso. Louvre v Paříži je jedním z nejznámějších a největších uměleckých muzeí na světě. Obsahuje obrovské množství uměleckých děl francouzských a dalších umělců (Leonardo da Vinci), dále se zde nachází kulturní díla z Egypta a Blízkého východu.

Francie

V zemi se zrodilo obrovské množství významných literárních postav: Moliéreje, Victor Hugo, Charles Baudelaire, Jean-Paul Sartre, Jean de La Fontaine, Paul Verlaine, Alexandr Dumas, Jules Verne, Emile Zola, Honoré de Balzac, Stendhal, Antoine de Saint Exupéry a další. Francie má nejvíce nositelů Nobelových cen za literatury na světě.

Francie velmi usiluje o to, aby bylo kulturní dědictví země chráněno a rozvíjeno ve prospěch celého národa. Nachází se zde hlavní sídlo UNESCO. Země má 35 památek zapsaných na seznamu UNESCO, např. Avignon (historické jádro města, včetně Papežského paláce), Bourges (katedrála z 12.-13. století patřící mezi mistrovská gotická díla), Orange (římské divadlo a triumfální oblouk, pocházející z počátku 1.tisíciletí), Paříž (břehy řeky Seiny od Louvru až k Eifelovce), Reims /Remeš/ (tři náboženské stavby: katedrála Notre Dame, palác Tau a opatství Saint-Remi), Versailles (rezidence a park francouzských králů nedaleko Paříže).