Jídlo ve Francii

Francouzská kuchyně se vyvíjela po staletí. Díky důvtipu a kvalitě zkušených kuchařů se z francouzské kuchyně stala jedna z nejoblíbenějších a vůbec nejznámějších kuchyní. Francouzská regionální kuchyně se vyznačuje extrémními rozdíly a styly. Každá oblast země má svou vlastní kuchyni. Jídlo se liší také v závislosti na ročním období. V létě jsou oblíbené saláty a ovocné místy, díky tomu že jsou velmi osvěžující a v tomto ročním období levné. Na konci léta je hodně hub, které se přidávají do dušených jídel po celé Francii. Když se přehoupne zima v jaro tak jsou na vrcholu mušle a ústřice, které jsou dostupné ve všech francouzských restauracích. Samozřejmě jsou tyto sezonní výkyvy díky mrazákům dnes méně výrazné, než tomu bylo dříve, ale stále je například omezen lov raků, kteří se smí chytat jen v krátkém období každý rok. Nejpoužívanějšími surovinami francouzské kuchyně jsou: rajčata, fazole, mrkev, pórek, lilek, cuketa, lanýže, žampiony, ústřice, hříbky, kachna, husa, šneci, tresky, tuňák, sardinky, lososy, pstruzi, mušle, krevety a v neposlední řadě také kalamář.

Francie

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Francouzská snídaně je často velmi rychlá a skládá se z francouzského chleba s džemem nebo s želé, croissantů a čaje nebo kávy. Děti často pijí horkou čokoládu. Takovéto snídaně si můžete dopřát i v kavárnách, které otevírají velmi brzy. Oběd trvá většinou hodinu, na menších městech dvě hodiny. Restaurace nabízejí obědy v poledne a kolem 14:30 zavírají. Večeře se často skládá ze tří chodů – předkrmu, hlavního chodu s přílohou a dezertu nebo salátu. Jídlo je velmi často nabízeno s chlebem, vínem a minerální vodou. Maso je nejčastěji podáváno se zeleninou, rýží nebo s těstovinami. Restaurace bývají otevřeny většinou do jedenácti hodin večer.

Co se týče francouzských nápojů, tak ty které se podávají před jídlem, jsou nazývány aperitivy. Aperitivy jsou typicky likérová vína s přídavkem bylin, např. Cinzano. Během jídla se pije víno, voda nebo mošt.