Kultura v Polsku

Polsko je zemí, jejíž kultura je poměrně neprávem opomíjena. Přitom právě zde se bohatě rozvíjela literatura, hudba i výtvarné umění. První polské literární památky jsou psány latinsky, později se objevují díla psaná polsky. Literárně nejúspěšnějším obdobím byl v Polsku romantismus, kam spadá i Adam Mickiewicz. Většina lidí však zná až pozdějšího spisovatele Henrika Sinkiewicze, který napsal například Pouští a pralesem, Ohněm a mečem a další díla, která přinesla i filmové zpracování. Sám autor získal Nobelovu cenu za literaturu.

Polsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V současné době je polská literatura oblíbená zejména u příznivců fantasy, kterou píše Andrzej Sapkowski. Úspěch přinesli své zemi i další rodáci, jakými jsou například filmoví režiséři Andrzej Wajda, Roman Polanski. Známá filmová škola funguje v Lodži. Polská krev obohatila i hudební scénu. Pocházel odsud jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů Fryderyk Chopin. V současné době jsou zde úspěšní zpěváci a hudební skupiny mnoha žánrů.

Kromě nejrůznějších muzeí, galerií a divadel, je polská kultura typická hlavně hudebními festivaly, které jsou oblíbené i u zahraničních návštěvníků. Ať už jde o festivaly populární, rockové či tradiční hudby, jejich obliba je veliká. Mezi nejpopulárnější patří Krajovy festiwal Piosenki Polskiej, Sopot Festival, Coke live music festival, či Warszawska Jesieň.