Jídlo v Polsku

Polská kuchyně je symbiózou severské, baltské a tatranské kuchyně. Tradiční polská kuchyně odráží lidové pokrmy. Často v nich najdete zelí, přílohou většinou bývají brambory na nespočet způsobů. Podle krajů se také mění skladba surovin. V tatranské například najdete mnoho ryb z horských řek, tady bývají častým pokrmem pstruzi. Pokud se vydáte do Polska z opačné strany Krkonoš, najdete zde velké množství rybníků. S tím je spojena i tradiční ryba – kapr. V oblasti Pomorskie si zase většinou můžete dát mořskou stravu z baltských vod.

Polsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Polská kuchyně je velice rozmanitá a najdete v ní úžasné speciality, které stojí za to ochutnat. Najdete zde charakteristické ingredience - kopr, majoránku, kmín a různé druhy hub ve sladkokyselém nálevu. Typické jsou omáčky a dušené maso. Národním polským jídlem je bigos, které se skládá z kyselého a čerstvého zelí, cibule a různých druhů mas. Mezi klasická jídla patří przekaski (štika v aspiku), kulebjak (velké houby v těstíčku), a polské klobásy, které svým vzezřením připomínají dlouhý, hubený a hodně pálivý kabanos. Zrazy Zawijane je pak biftek v kyselé omáčce, který je plněný houbami a podává se s pohankou. Oblíbeným jídlem je zde žurek, což je hustá a silná polévka, kterou si často můžete dát třeba naservírovanou v chlebu. Nejen Poláci, ale i cizinci si zde dávají pirogy, což jsou vařené masové taštičky z těsta s fášovou náplní z mletého či sekaného masa. Můžete si je tam coby polotovary koupit i v supermarketech.

Polsko

Za ochutnání stojí i tzv. kopytka, což jsou špalíčky vytvořené z bramborového těsta, které se podávají jako příloha. K pití vám zde možná nabídnou Zubrowku, což je vodka s netypickou zelenavou barvou, a stéblem trávy, které pluje ve sklenici. Většinou se podává s jablečným džusem. Dát si můžete také miod pitny neboli medovinu, vybrat si můžete ze tří druhů. Oblíbená je zde i vodka, která se pije chlazená.