Nizozemsko - AmsterdamNizozemsko

Kultura v Amsterdamu

Úroveň zdejších kulturních akcí je opravdu na vysoké úrovni. Umění je zde hojně podporováno nizozemskou vládou. Amsterdam je plný míst, která nabízejí velmi různorodou zábavu a to za rozumnou cenu. O kulturním programu se dozvíte nejvíc, když navštívíte kulturní kanceláře městské rady Amsterdam Uitburo, která je na rohu divadla Stadsschouwburg. Můžete si odsud odnést vstupenky, časopisy s programy kina, divadel a výstav. Abyste zjistili, co se ve městě zrovna koná je nejlepší sledovat všudypřítomné billboardy a nástěnky.

Amsterdam

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Obří rockové koncerty se konají většinou v nové hale Amsterdam Arena, která je na jihovýchodním předměstí a vejde se sem na 50 000 lidí. Menší kapely pak vystupují v Heineken Music Hall. V centru Amsterdamu se pak také nacházejí dva tradiční hudební sály Paradiso a Melkweg. Tradiční hudbu si můžete poslechnout v kavárnách ve čtvrti Jordaan.

Pokud chcete jít za zábavou do klubů, pak informace najdete zejména v týdeníku nl20, který je k dispozici zdarma v restauracích, hotelech a barech. V klubech se platí vstupné, o víkendech klidně až 12 €. Dává se zde spropitné vyhazovačům, to proto, aby vás sem příště opět vpustily. Většina klubů je otevřená každý večer a hrají se zde všechny možné hudební styly. Asi nejznámější je čtvrteční houseová noc RUSH v klubu Escape.

Ve městě jsou dva hlavní orchestry, které pravidelně vystupují. Jedním z nejdynamičtějších orchestrů jak v zemi, tak i po celém světě je Královský orchestr Concertgebouw. Operu si můžete poslechnout v divadle Muziektheater na náměstí Waterlooplein.V létě se ve Vondelparku a v Oosterparku konají venkovní hudební festivaly. V Oosterparku se koná Roots Open Air Festival, které se zúčastňuje až 50 000 lidí. Špičková soudobá hudba a diskuzní fórum se koná v Amsterdamu pod názvem International Gaudeamus Music Week.