Kultura ve Švédsku

Švédsko je země kulturně velmi bohatá a téměř každé kulturní odvětví se proslavilo i ve světě. Snad v každé činnosti najdeme minimálně jedno známé jméno. Asi každý zná Astrid Lindgrenovou, Ingmara Bergmana, ABBA a další jména. Jednou z největších postav švédské literatury je bezesporu Astrdi Lindgrenová, jejíž Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhou punčochu nebo Ronju, dceru loupežníka, snad četl každý. Zajímavou postavou švédské literatury je i August Strindberg nebo Selma Lagerlöfová, která byla vůbec první ženou, co získala Nobelovu cenu za literaturu.

Švédsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Svou severskou domovinu proslavila také ABBA, Roxette nebo The Cardigans. Švédsko však žije i jinými hudebními žánry, například jazzem, kterému je každoročně věnováno několik festivalů, oblíbená je zde také vážná hudba a opera. Z filmografie byste se pak mohli podívat na filmy Ingmara Bergmana, další tváří švédského filmu je Liv Ullmannová.

Ve Švédsku jsou velmi oblíbené galerie a muzea, pokud máte rádi například Leonarda da Vinciho, určitě se vypravte do Museum Leonardo da Vinci Ideale v Karlskroně, kde uvidíte i několik ukázek původních da Vinciho prací. V Nationalmuseu ve Stockholmu zase můžete vidět sbírku švédského malířství napříč historií.

Pokud chcete zažít pravou švédskou atmosféru, rozhodně byste měli navštívit některý z četných skanzenů, které zachycují různá historická období ve staletích. Zajímavá jsou i specializovaná muzea. Jedním z nejznámějších je Vasamuseet ve Stockholmu, kde je k vidění autentická lo´d ze 17. století. Dozvíte se zde mnohé ze života námořníků. Zajímavé je i Vin a Spirithistoriska Museet, kde se dozvíte vše o historii a výrobě alkoholu, Ledová galerie nebo Musikmuseet. To vše najdete ve švédské metropoli.