Kultura v Rakousku

Dalo by se říct, že co architektonický sloh v Rakousku to významné stavební dílo. Mnoho z rakouských měst má své historické centrum zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO (Vídeň, Štýrský Hradec, Salcburk). Linec se stal v roce 2009 Evropským hlavním městem kultury a Štýrský Hradec se tímto titulem mohl pochlubit už v roce 2003. Vídeň byla v 18. a 19. století město, udávající kulturní a hudební styl.

Rakousko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Už v té době tu bylo plno operních i divadelních scén, velké množství orchestrů a samozřejmě mnoho významných hudebníků a hudebních skladatelů. Rakousko má velmi dlouho divadelní tradici a živou kabaretní scéno.

I dnes si klasická hudba v Rakousku udržuje své výsadní místo v kulturním dění. K nejznámějším rakouským skladatelům patří Franz Schubert, Johann Strauss, Gustav Mahler a samozřejmě Wolfgang Amadeus Mozart. Světově známý je Novoroční koncert vídeňských filharmoniků se koná každoročně 1. lednové ráno v koncertním domě Wiener Musikverein.

Rakousko

Jedním z nejznámějších děl rakouského malířství je Polibek od Gustava Klimta. Rakousko zažívalo nejslavnější období malířství okolo roku 1900, kdy byla Vídeň centrem secese. Působil zde Oskar Kokoschka nebo Egon Schiele. Mezi nejznámější rakouské spisovatele patří Franz Grillparzer, Joseph Roth, Johann Nestroy nebo Robert Musil.

Rakušané mají i své světoznámé sochaře, Franz Xaver Messerschmidt, Fritz Wotruba, Alfred Hrdlicka nebo Niclas Gerhaert van Leyden jsou toho příkladem.