Švédsko - StockholmŠvédsko

Kultura ve Stockholmu

Stockholm je, coby hlavní město Švédska, také centrem kultury. Sídlí zde několik celostátních kulturních institucí, najdeme zde památky patřící ke světovému dědictví UNESCO (Královský palác Drottninghom a hřbitov Woodland). V roce 1998 byl Stockholm vyhlášen Evropským městem kultury. Ve městě najdeme asi sedm desítek muzeí, které ročně navštíví asi devět milionů lidí. K nejznámějším muzeím patří Nationalmuseum s největší národní sbírkou umění – obrazů a uměleckých předmětů. Sbírka zřejmě pochází z dob Gustava Vasy, tedy z 16. století. Od té doby její řady rozšířil Rembrandt, Watteau, Carl Larson či ernst Josephson.

Stockholm

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Dalším oblíbenou zastávkou je Moderna Museet, tedy muzeum moderního umění, kde návštěvníci najdou skvosty od takových velikánů jako je Picasso nebo Salvador Dalí. Velmi oblíbené jsou ve Stockholmu i pravidelně se opakující každoroční festivaly a akce. Jednou z nich je červencový Stockholm Jazz Festival, který patří k nejstarším festivalům ve Švédsku vůbec. Koná se na Skeppsholmen. V posledním červencovém týdnu se hlavním městem Švédska každoročně projde na půl milionu lidí při Stockholm Pride. Ten patří k největším ze severských zemí. Na začátku června se Stockholm stává Mekkou všech příznivců dlouhých tratí, koná se zde Stockholmský maraton.

Na stockholmské radnici se každoročně 10. prosince koná Nobelový banket. Za návštěvu ve Stockhomu stojí i divadelní scény. Navštívit můžete Královské dramatické divadlo, které patří k nejznámějších v Evropě, či Švédskou královskou operu, která byla otevřena v roce 1773. Mezi další pozoruhodnosti patří I Stockholmské městské divadlo, Folkoperan, moderní divadlo tance, Čínské divadlo a další. Ve zdejších divadlech se hrají jak klasické kusy, tak nejmodernější divadelní hry.