SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!
Typická jídla
Paella: je to nejznámější španělské jídlo původem z Valencie. Jedná se o jídlo z rýže, do které se přidávají mořské plody nebo kuřecí maso, cibule, česnek, rajčata, papriky a šafrán a dlouho se vaří na mírném plamenu.
Gazpacho: je to jakási hustá studená polévka tvořená směsí rajčat, cibule, česneku, papriky, strouhanky, citronu a oleje. Podává se často při horkých dnech jako osvěžující pokrm.
Sušená šunka (jamón strano): připravuje se tak, že se vepřová kýta nechá několik dní naložená v mořské soli, a poté se pověsí na dobře větrané a chladné místo aby dozrála (klidně na 1-2 roky). Podle názvu „strano“ je zřejmé, že tato pochutina pochází z hor. Je to vlastně španělská verze parmské šunky.
Tapas: jsou to malé jednohubky s různými příchutěmi a přísadami (např. olivy, mořské plody, ančovičky, sušená šunka, sýr,...), podávané buď před jídlem, ke sklence vína, nebo ve větším množství třeba jako večeře.
Tortilla espaňola (neboli španělský dort): název tortilla (dort) často mylně vede k představám něčeho sladkého, s našimi dorty podobného. Jedná se však ale o směs ze syrových brambor, vajec a cibule servírované za studena. Bývalo to jídlo prostých lidí, a později se z něj stalo jídlo národní.
Churros: typické smažené koblihy napůl máčené v čokoládě. Často se jedí k snídani k čokoládě nebo jen tak během dne.
Nápoje
Víno: jeden z nejznámějších nápojů spojovaný se Španělskem. Víno se zde pije hodně, ať už k jídlu, k tapas, nebo jen tak. Nejkvalitnější vína pocházejí z kraje La Rioja ze severu země s označením DOC.
Sangría: jedná se o vinný a ovocný punč s kousky ovoce (jablka, pomeranče, citrony, mandarinky, hrušky, víno,...). Díky malému obsahu alkoholu a kousků ovoce je ideální do horkých dní jako osvěžující nápoj.
Káva: ve Španělsku je oblíbenější než čaj, káva bývá často dosti silná a podává se buď s mlékem (café co leche) nebo bez mléka (café solo).
Cava: Španělské šumivé víno původem z Katalánska (odtud také 90% jeho produkce). Má velmi podobný výrobní postup jako metoda Champagne.
Čokoláda: jedná se o výdobytek z bývalých kolonií Nového světa. Jako nápoj se nejčastěji pije k snídani.