Kultura v Bosně a Hercegovině

Bosna a Hercegovina je multikulturní zemí. Má v sobě nádech arabského, středomořského a slovanského světa. Většina věřících Bosňanů jsou sunnitští muslimové nebo pravoslavní. Muslimové dříve své víře byli plně oddáni, dnes se řadí mezi umírněnější. Dodržují náboženské svátky a modlitby. K ženám jsou velmi tolerantní na rozdíl od mnohým islámsky věřících zemí, málo kdy je najdete zahalené do burek. Dnes je také mnoho obyvatel ateisti, především v mladých liniích. Bosna je kulturně bohatá, obyvatelé milují tanec a hudbu a také se jim aktivně věnují. Mají i své báje a pověsti. Tancem Bosny je „kolo“, je to typický tanec pro Slovany. Podle regionů (stejně jako u nás) mají i své kroje. Mladí samozřejmě chodí už na jiné druhy zábav do města.

Bosna a Hercegovina

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Hudba je krví v žilách tohoto národa. Velmi rádi zpívají ať už na vsi nebo ve městech. Na venkově je rozšířená izvorna muzika a ve městech sevdalinky, iláhije a kasidy. Sevdalinky jsou balady o přátelství, lásce a někdy i vlastenecké. Vznikly za dob Osmanů, původně byli šířené hlavně v Mostaru a Sarajevu, poté se šířili dál.

Iláhije je chvalozpěv na Alláha a kasidy jsou spíše světské. Chvalozpěvy byly rozšířeny spíš u muslimských mnichů. Izvorna muzika (původní, ryzí), rozšířila se za 1. svět.války. Populární je především v městech Kalesija, Bratunac a Zvornik.

Dalším prvkem kultury jsou báje a pověsti. V bosenských je hlavní postavou hrdina (gaziji, gazi), který je voják ve službách Osmanské říše. Dochovaná je také pověst o králi Banu Kulinovi, zakladatele říše Bosenské.