Jídlo v Bosně a Hercegovině

Bosenská gastronomie to je směs Orientu a Balkánu, pestrá a výživná. Hlavní složkou bosenské kuchyně je maso. Pokrmy připravují především z jehněčího a hovězího masa. Vepřové muslimové nejedí. Oblíbenou složkou kuchyně je také pečivo a sýry. Pečivo dělají plněné masem, zeleninou, ovocem a sýrem. I když se Bosna vzpamatovává z minulosti, na jejím jídelníčku to není znát.

Bosna a Hercegovina

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Ćevapi: válečky mletého masa. U nás jsou známé jako čevapčiči. V Bosně se podávají v pečeném chlebu zvaný lepinja s cibulí.
Ćufte: Ćevapi na špízu.
Pljeskavica: mleté maso připravované obdobně karbanátky nebo hamburgery. Též se podávají s lepinjou, cibulí a sýrem kajmakem (na bázi cottage).
Ražnjići: maso na špízu se zeleninou.
Bosanski lonac (Bosenský hrnec): již podle názvu se jedná o zajímavý pokrm, jde o pečené vrstvené hovězí maso se zeleninou ve velkém hrnci.
Punjena paprika: papriky plněné rýží a mletým masem zalévané rajskou omáčkou.
Jagnjetina: velké kusy jehněčího masa pečené na grilu, podává se s chlebem.
Teletina: hovězí připravené stejně jako Jagnjetina.
Sarma: kyselý zelný list plněný mletým s rýží a rajskou omáčkou.
Mučkalice: polévka podobná ruskému boršči. Složení je rajčata, papriky, brambory a maso, přidávají i smetanu.
Patljidžan: lilek plněný mletým.

Nejoblíbenější druhy pečiva jsou lepinji a pita. Lepinji jak už bylo zmíněno, je pečený chléb, slouží jako základní příloha k masovým jídlům. Pita se vyrábí z jufky, plní se sýrem (sirnice), špenátem (zeljanica), brambory (krompiruša) nebo tykví. Velmi chutné jsou také uštipci sa kajmakom a tulumbe. Uštipci jsou kousky těsta pečené na pánvi, podávané se sýrem anebo šunkou podobnou pršutu. Tulumbe, též kousky těsta pečené na pánvi, polévané sirupem a sypané ořechy nebo kokosem.

Bosna a Hercegovina

Bosenská kuchyně má zastoupení i v rybích pokrmech. Nejznámější je pastrmka, pstruh na grilu, podávaný s chlebem, zeleninou nebo bramborovým salátem. Pro vegetariány připraví sezonska salata (sezonní salát, rajčata, bílá paprika, okurka a cibule) a šopska salata (šopský salát).

Tufahija, to je velmi sladký pokrm z vařených jablek plněných ořechy se šlehačkou. Baklava, dezert s těsta plněným ořechy a cukrem. Mezi oblíbené sýry patří travnički neboli vlaśićki sir z kravího, kozího nebo ovčího mléka. Přidává se do šopska salata. Z Turecké kuchyně nabízí musaku, gyros i kebab.

Nápoje jsou podobné jako po celém Balkánském poloostrově, i u nás. Pijí kávu, která je nejtradičnější. Turecká káva se podává v kovové konvičce džezvě, nalívá se do fildžanu (šálek) a cukr se namáčí a přikusuje. Bosna a Hercegovina má obrovské zásoby pitné vody, vodná je dostupná nejčastěji ve fontánách a u mešit. Minerální vodám říkaji kisela podle místa výskytu Kiseljak blízko Sarajeva.

V Hercegovině je velmi rozšířené vinařství již od dob římských. Pokud se neobejdete bez zlatého moku- piva nabízejí velmi kvalitní od značek Sarajevsko, Nektar a Preminger. Vyrábí se tu i chorvatský Ožujsko. Slovanské národy jsou známé svými ovocnými pálenkami, i v Bosně a Hercegovině nabízejí švestkové, hruškové i vinné.