Kultura ve Švýcarsku

Kultura země je velmi ovlivněna jeho nejbližšími sousedy, i přesto si ale zachovalo svou originalitu. Švýcarsko patří k nejkultivovanějším nejkosmopolitnější evropské země. Země je velmi často vyhledávaná zejména pro svojí originální architekturu a typické lidové tradice. Švýcarské lidové umění je udržováno zejména díky muzeím a zařazením do běžného života. Stále jsou zde zruční řemeslníci. Mezi tradiční výrobky patří vyšívané módní a bytové doplňky nebo různé dřevěné předměty.

Švýcarsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Švýcarsko je kolébkou jódlování. To dříve sloužilo zejména pro komunikaci na delší vzdálenosti mezi kopci, dnes se ale mezi učenci tohoto umění vedou boje o nejoriginálnější a také o nejhlasitější jódlování. Lákadlem pro turisty je také tanec zvaný Schuplattler. Jedná se o mnoho rychlých poskoků a výskoků a jen málokdo jej umí tančit opravdu správně. Nejoblíbenějším hudebním nástrojem je alphorn, což je dechový nástroj.

Nejznámější švýcarským malířem je akvarelista Samuel Hieronymus, který žil v 18. století. V zemi vzniklo také avantgardní dadaistické hnutí (1916-1923), co byla vlastně revolta umělců z několika různých zemí proti válečným hrůzám. U děl těchto autorů je typická plánovaná nerozumnost, odmítání standardů a propagace anarchismu a svobody tvorby. Mezi nejznámější spisovatelé pocházející ze Švýcarska patří Gottfried Keller, Konrád Feninand Meyer, Herman Hesse, Carl Spitteler.