Jídlo ve Švýcarsku

I zde si můžete pochutnat na specialitách, na tradičních švýcarských jídlech. Za národní jídlo je považováno rösti (opečené brambory s cibulkou, slaninou nebo sýrem). Většina švýcarských jídel je velmi sytá, jednoduchá a aromatická. Nejtypičtějšími surovinami jsou brambory a sýr. V každém švýcarském kantonu se kuchyně vyvíjela jinak a dnes je tedy vidět plno regionálních odlišností ve stravovacích návycích.

Švýcarsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Mezi zdejší typické polévky patří Fribourgská Alphüttensuppe (mléko a zelenina), dršťková ticinská Busecca a Bernská Märitsuppe (brambory a hrách). Nejtypičtějšími hlavním jídly jsou Ticino (rizoto z cibulí, houbami a sýrem), Aargau (telecí nožičky se švestkami), Graubünden (marinované sušené hovězí maso).

Z nápojů jsou zde oblíbené hlavně pálenky, jako hruškovice, třešňovice a slivovice. Specialitou je káva promíchané s těmito destiláty (Pflümli-Schümli, Kafi Fertig, Kafi Lutz). V oblasti Neuchatelského jezera se vyrábí světoznámé víno Chardonnay a Pinot Blanc. Z kantonu Tessino pochází víno Merlot.

Země patří mezi světové sýrové velmoci. Nejznámějším sýrem je Emmental. Známý je také sýr Gruyere, který má ořechovou příchuť. Do většiny švýcarských sýru se přidává mnoho alpských bylinek. Vyrábějí se zde také speciální sýry pro přípravu fondue (roztavená směs sýrů ve speciálním kotlíku, do kterého se namáčejí kousky chleba). Fondue má několik podob, tradiční, ženevské, sýrové, lesnické, flambované, vinné nebo například burgundské. Specialitou je také Raclette, kdy si ve speciálním grilu rozehřejete plátky sýra a k nim podáváte okurky, cibulky a bílé víno.

Jedním z nejdůležitějších obchodních artiklů země je samozřejmě čokoláda. Typickými švýcarskými čokoládami jsou Suchard, Tobler, Lindt nebo Sprüngli.