Kultura v Norsku

Norsko je země vysokých hor, ledovců, hlubokých jezer a rozlehlých lesů. Většina turistů sem logicky přijíždí právě za krásami přírody. Norové jsou lidé velmi úzce spjatým s přírodou, milují aktivní pohyb a všechny možné druhy sportů, hlavně těch zimních. To poznáte na každém rohu. V zimě jsou lesy plné běžkařů a jezera plná bruslařů. V létě je pak střídají běžci a cyklisté. V silničním provozu často potkáte i člověka na kolečkových lyžích. Norská společnost je vyspělá, otevřená a tolerantní k cizincům, homosexuálům i dalším minoritám.

Norsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Pro zemi je typický důraz na venkovskou kulturu a folklór. Právě ve venkovských oblastech najdete množství skanzenů dřevěné lidové architektury a starých dřevěných kostelíků. Typická severská architektura (červené a hnědé domky ze dřeva často s travní střechou) nádherně pasuje do krásné norské krajiny.

Pokud hledáte širokou paletu kulturního vyžití (muzea, divadla, galerie) budete nejspíš muset zavítat do některého z větších norských měst – především Osla a Bergenu. Zde najdete množství kvalitních muzeí či galerií, která jsou často dokonce zadarmo. V porovnání třeba s Českou republikou není však nabídka kulturního vyžití tak rozsáhlá, ani široká. Mezi celosvětově známé a populární norské umělce patří spisovatel a dramatik Henrik Ibsen a existencialistický malíř Edvard Munch. Mezi zajímavosti patří i to, že v norském Oslu je udělována Nobelova cena za mír, kdežto všechny ostatní Nobelovy ceny jsou udělovány ve švédském Stockholmu.

Velmi speciální datem v norském kalendáři je 17. květen, Den nezávislosti. V tento den se jinak poměrně prázdné ulice norských měst plní statisíci lidmi. Ti pochodují v tradičních krojích a přitom nesou nepřeberné množství norských vlajek. Po městech projíždějí vyzdobené studentské autobusy, které nahlas vyhrávají hudbu. Jedná se o jediný den, kdy je i nad přísným prohibičním zákonem přimhouřeno oko. Lidé jsou v ulicích. Všude je cítit obrovská radost a nadšení. Všichni si tento sváteční den náležitě užívají. 17. Květen v Norsku rozhodně stojí za okušení.