Kultura v Nizozemsku

Země má z kulturního hlediska rozhodně co nabídnout. Barvitá minulost se odráží v starobylých budovách a v muzejních a galerijních sbírkách. Rozmach malířství zaznamenala země zejména v 17. století. Neexistovala zde žádná umělecká škola a tak se umělci mohli volně specializovat. Mezi nejvýznamnější nizozemské malíře patří například Frans Hals (namaloval na 200 podobizen a 50 žánrových obrazů), Willem Heda (jeden z největších mistrů zátiší), Jan Steen (dochovalo se na 800 jeho děl, proslavil se zejména malbami zobrazující humornou vizi o tehdejší nizozemské společnosti), Gerard van Honthorst (proslul malbami nočních scén osvětlených svíčkami) a Rembrandt van Rijn považovaný za největšího holandského malíře všech dob.

Nizozemsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Pro nizozemskou architekturu byl nejdůležitější zlatý věk, který začal v 17. století. Byly vystavovány nové domy i radnice. Nejznámější architekti té doby byli Jacob van Campen, Lieven de Key a Hendrik de Keyser. Na konci 19. století se zde začal šířit gotický a neogotický vliv a to jak v církvi, tak ve veřejné architektuře.

Velmi známá je také nizozemská keramika, která je do značné míry inspirována čínskými vzory, označována za modrobílou fajáns. Jedním z předních keramických center se stalo město Delft. Mezi nejznámější a mezinárodně uznávané holandské spisovatele patří Desiderius Erasmus, Joost van den Vondel, Martinus Nijhoff, Simon Vestdijk, Jan Wolkers, Harry Mulich nebo Cees Nooteboom. Země má hodně hudebních tradic a to od lidových po klasickou hudbu až po moderní hip hop. Nizozemsko se stalo mezinárodním centrem pro elektronickou hudební scénu, zejména Trance. Narodili se zde také dva z dnešních nejznámějších dýdžejů, DJ Tiesto a Armin van Buuren.