Jídlo v Nizozemsku

Nizozemská kuchyně nepatří k těm nejnuznějším a nejoblíbenějším, ale přesto Vás dokáže příjemně překvapit. Nizozemci ale přivezli do Evropy některé koření a potraviny, které do té doby tento světadíl neznal (skořice, muškátový ořech). Země také přispěla k rozšíření pití dobré kávy. Hlavním jídlem dne je večeře.

Nizozemsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Hlavními surovinami jsou různá masa (zejména ryby a zvěřina), brambory a zelenina. Typickými nizozemskými jídly jsou například, poffertjes (malé lívance s pohanky, se sirupem), boerenkool, broodje haring (sleď podávaný v housce), stamppot (zelí a brambory), rookworst, bruine bonen, met spek, sleď, uzený úhoř, omeleta nebo bitterballen. Samozřejmě proslavení jsou Nizozemci ve výrobě sýrů (gouda, edam) a pěstování výborné zeleniny. Sýry se přidávají téměř do každého jídla, do polévek, salátů, v kombinace s ananasem nebo se šunkou. Nejoblíbenější polévkou je rajčatová a zvěřinová. Ale setkáte se tu i s velmi zvláštními druhy polévek, např. polévka z červených paprik, třešňová nebo sladkokyselá okurková polévka.

V zemi je hodně čínských a indonéských restaurací, v posledních letech se tu rozšířili i americké restaurace rychlého občerstvení. Obsluha v restauracích je zahrnuta v ceně, ale platí tu podobně jako u nás, že zanechat spropitné je slušnost.

Oblíbeným nizozemským nápojem je pivo. Nejznámějšími pivovary jsou Heineken (druhý největší pivovar na světě), Grilech, Brandt, Skol a Amstel. Tradice pivovarnictví je zde delší než u nás, už v 18. století bylo po celé zemi na 700 pivovarů. Běžně se pivo servíruje do třetinky. Mezi nejznámější alkoholické nápoje v zemi patří Jenever (holandský gin vyráběný z ovoce „juniperus“) a Advocaat. Pokud si zde budete chtít dát víno, ta počítejte s tím, že je zde poměrně drahé. Tradičním nápojem je samozřejmě káva a čaj.