Kultura v Litvě

Litva patří mezi ty země, které chrání svůj jazyk, svoje zvyky a svoji kulturu. I za krátkého pobytu v této zemi můžete zažít spoustu kulturních akcí... od trhů s tradičními výrobky a jídlem, přes něco jako „taneční” litevských národních tanců, folkové festivaly, slavení národních svátků až po Gediminasovi festivaly, kdy se zdobí celé město a břehy řeky jsou osvíceny tisíci svíčkami, po řece se pouštějí osvícena různorodá plavidla...

Litva

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Kulturní události


1. leden: Den litevské vlajky - oslavy a slavnostní vyvěšení vlajky na Gedimisově hoře ve Vilniusu
6. leden: Festival Tří králů - symbolika konce zimních svátků
2. únor: litevský den nezávislosti
první víkend v březnu: Kazimírovi ohně, 400 let stará tradice
březen– duben: mezinárodní filmový festival
duben: hudební festival Jauna muzika
duben: mezinárodní festival tance Naujasis Baltijos Šokis
duben: mezinárodní festival poezie Poezijos Pavasaris
poslední týden v dubnu: mezinárodní festival folkové muziky Skamba Skamba Kankliai
duben– červen: Vilnius festival
23. červen: festival letního slunovratu
6. červenec: Den litevské státnosti
červenec: Světový festival zpěvu
červenec- srpen: Letní festival
červenec: Hradní festival
poslední víkend v září: Gediminasův festival
říjen: mezinárodní divadelní festival Siernos
říjen: mezinárodní festival jazzu, moderní hudby Gaida
listopad –prosinec: zimní festivaly

Ve Vilniusu můžete navštívit Filharmonium, kde hrají přední hudebníci a návštěva už jen samotné budovy z roku 1902 bude nezapomenutelným zážitkem. Stejně tak vás může zaujmout Muzeum litevského divadla, hudby i kinematografie. Chybou by bylo nenavštívit Národní operu a balet. První představení bylo odehráno už v roce 1636. Dnes můžete shlédnout klasická představení i modernistická, litevských i ruských umělců.

Palác Oginskich, původně barokní budova později změněna do klasicistního stylu s mnoha nádvořími dnes slouží jako Mládežnické divadlo „Kukla”. Pokud ještě toužíte po hudbě a to především klasické, navštivte Kongresový palác. Symfonické koncerty, koncerty komorní hudby i operní představení potěší každého milovníka hudby.

Litva

Při prohlídce města byst neměli minout Prezidentský palác (Totoriu g.), Signatářský dům, kde byl v roce 1918 podepsán akt o nezávislosti Litvy, Soudní dvůr a Muzeum obětí genocidy (Gedimino pr.), památník V. Kudirki (Gedimino pr.), památník krále Mindaugase (Arsenalo g.). Litevská obrazová galerie (Didžioji g.) organizuje různé kulturní akce a vystavuje umění různého druhu, Radnice města Vilnius (Didžioji g.) je dominantní budovou na náměstí, kde se konají časté trhy a různé akce.

Určitě si nenechte ujít litevské národní tance. Na rozdíl od Čechů se jimi zabývá mnoho mladých lidí a, pokud se zeptáte, určitě vám rádi poradí, kam zajít. A nebojte, je to opravdu sranda a seznámíte se s fajn lidmi, kteří vás nasměrují na další zajímavá místa.