DánskoDánsko

Jídlo v Dánsku

Když se řekne Dánsko, tak se každému vybaví výborné sýry. Ale dánská kuchyně také nabízí rybí speciality a zejména maso, které je hovězí, vepřové a kuřecí. Dánsko je mimochodem největším chovatelem prasat na evropském kontinentu. Ještě v dobách 19. století byl základem stravování žitný chléb a solené vepřové maso. Tehdy se také začala ve velkém konzumovat zelenina, jako je zejména zelí, kapusta, mrkev a luštěniny.

Dánsko

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

Rodgrod je název pro hustý ovocný kompot. Velkou roli hrají také studené pokrmy. Klasickým obědem je tzv. Smorrebrod, což je vlastně obložený chleba s máslem, ke kterému dostanete list salátu a také maso z lososa nebo kraba. V dnešní době ho ale nedostanete podle původního receptu, ale nápaditěji připravený. Pochoutkou je také vařená treska s hořčičnou omáčkou či vařené brambory s křenem.

Naopak pro dánskou večeři je typická hnědá a teplá omáčka, kterou se polévá maso nebo masové kuličky. Právě večeře je pro Dány nejvýznamnějším jídlem dne. Večeře jsou bohaté a většinou sestávají z polévky, hlavního masitého nebo rybího pokrmu. Vše je korunováno ovocným kompotem nebo sladkým moučníkem a zeleninovým salátem. V Dánsku je mnoho pekáren, kde si můžete koupit různé sladké dobroty. Mimochodem pečivo z plundrového těsta pochází právě z Jutského poloostrova, které se zde nazývá „wienerbrod“. Dánsko je také známé svým mlékárenským průmyslem (sýry, tvarohy a jogurty).

Nejoblíbenějším nápojem je samozřejmě pivo. Z piva se zde dokonce vaří polévka. Mezi alkoholickými nápoji vede tzv. akvavit a likér Gammel Dansk.