Kultura v Jihoafrické republice

Kulturních zážitků a různých aktivit je v Jihoafrické republice nepřeberné množství a není snad v silách člověka je všechny poznat. JAR má ideální podmínky na provozování různých sportů. Milovníci horské turistiky zde můžou navštívit Dračí hory přes 3000 metrů vysoké, zajezdit si na koni nebo lovit ryby a divokou zvěř. Pokud dostanete chuť, je také možnost si skočit bungee jumping, vyzkoušet adrenalin na raftech v peřejích divokých řek nebo se projet na pštrosu. JAR je také významnou oblastí s nejlepšími golfovými hřišti a turnaji (South Africa Open). Milovníci vína mohou navštívit zdejší vinice, jako například Garden Road nebo navštívit Hraniční jeskyni, odkud pochází nejstarší kostra Homo Sapiens. Pokud máte zájem, jak zde vypadal život původních obyvatel v dřívějších dobách, tak navštivte některou z místních domorodých vesnic. Obydlí postavená z hlíny a se slaměnou střechou, domorodci odpočívající ve stínu stromů, pasoucí dobytek nebo děti pobíhající po prašných cestách, to vše je možno zažít jako v dobách minulých.

Jihoafrická republika

SLEVY NA CESTOVÁNÍ
Využívejte slevové kupóny na cestování. Zdarma!

V dnešní době je JAR vlivem koloniální minulosti významně ovlivňována Západem (styl života, moderní velkoměsta, světoznámé obchodní značky, bankovní centra), ale stále je zde vidět a možnost zažít ten pocit divoké nespoutané divočiny, který vám žádná moderní doba nenabídne. Celkově řečeno je to země, kde se střetává moderní a uspěchaná doba s klidem a pohodou původních obyvatel. Kulturních akcí je v Jihoafrické republice obrovské množství, a proto vybrat ty nejzajímavější je těžké. Můžeme to ale vzít od začátku a pěkně popořadě. Na počátku místního léta (prosinec) ožívá Kapské město velkým karnevalem (Mother city queer project ), kde můžete vyzkoušet a zhlédnout mnoho tanců. V tomto celosvětově známém městě probíhají také až do konce března hudební festivaly (Appleriser Summer Sunset Concerts).

V měsíci lednu se konají ve městě Pietermaritzburg nejprestižnější závody kánoí (Duzi Canoe Race). V únoru se každoročně shromažďuje etnická skupina Zulu v regionu Zululand (Sangoma KhekhekeS Annual Snake Dance). Jde o domorodé černošské obyvatelstvo, které při této příležitosti předvádí svou kulturu a národní tance. V měsíci březnu se v Kapském městě koná Cape Argus Cycle Tour. Jde o jeden z největších závodů na celém světě (pře 30 000 cyklistů) o délce 105 kilometrů. Stejně tak v dubnu (velikonoční sobota) si zdejší atmosféru užijí příznivci atletických závodů – Cape Argus Cycle Tour. V měsíci červnu (období zimy) se koná v regionu Eastern Cape největší festival umění na celé jižní polokouli.

Jihoafrická republika

V červenci se Johannesburg promění v ukázku největších afrických talentů stylu a designu (S.A. Fashion week). V tomto měsíci se v přímořském městě Durban taktéž konají závody běžeckých koní a vodní a plážové sporty. Poněkud odlišný zážitek nabízí JAR turistům v měsíci srpnu. V polovině srpna (záleží na počasí) se vyprahlý západní břeh regionu Northern Cape promění v květinový ráj (přes 2600 druhů rostlin). V září můžete navštívit v Johannesburgu jazzový koncert (Arts Alive international Festival). V regionu West Coast se nabízí možnost si užít mezinárodní (přes 30 zemí) hudební a taneční festival (Darling Wildflower and Orchid Show and Hello Darling Arts Festival) pod vedením Pieter Diek Uys (známá herečka). A pokud budete chtít zažít městský život, tak není problém. Všechna velká města pulsují nočním životem a navštívit se dají různé kluby, diskotéky, ale také i opery, koncerty a baletní představen.