LotyšskoLotyšsko

Jídlo v Lotyšsku

Jídlo odedávna bylo jednoduché a vydatné, aby zasytilo tvrdě pracující chudé poddané. Proto je celkem tučné a málo kořeněné. Mezi tradiční suroviny tedy patří ryby, obilniny, zelí, cibule, vejce, fazole, šunka, vepřové maso, zvěřina, luštěniny, nejčastější přílohou jsou brambory, častá je nakládaná zelenina a nakládané houby. I v Lotyšsku se často jí boršč.

Lotyšsko

Dalšími typickými pokrmy je karašas (placky ze žitné mouky), Jāņu siers (sýr vyráběný o letním slunovratu), alexander torte (pečivo plněné lesním ovocem), ķimeņu siers (kmínový sýr), rasols (bramborový salát s kyselým zelím), piragi (bramborové pirožky), rupjmaize (tmavý žitný chléb), zelná polévka, sklandu rauši (žitné pečivo s různými náplněmi).

Nejoblíbenější nápoj je pivo a také káva a čaj. Černý balzám (Melnais balzams) je hustý černý bylinný likér z 18. století, má 45°. Nejznámější značkou čokolády je Laima.

Tip! Víme, kde sehnat nejvýhodnější zájezdy do Lotyšska, letenky do Lotyšska i ubytování v Lotyšsku.